szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Tippek Kínai kopaszkutya, az igazi különlegesség
Tippek

Kínai kopaszkutya, az igazi különlegesség

27
Kínai kopaszkutya

A kínai kopaszkutya alighanem az egyik legmegosztóbb külsejű eb: némelyek majd’ elolvadnak a cukisága láttán, míg mások szerint nem is számít “igazi” kutyának a szőrtelen testével, és inkább viszolyognak tőle.

A furcsa külső viszont okos buksit és érző szívet takar, ezért ideális négylábú családtag lehet belőle, noha az ápolása némely dologban eltér szőrös fajtársaitól.

Mindazonáltal a csupasz teste ellenére sem szabad megfeledkezni az élősködők elleni védelemről, hiszen a kullancsok számára például kifejezetten könnyű préda, de a Kutyakajas.hu Webáruházban kapható Frontline termékekkel ez gyerekjáték lesz!

Külső jellemzők

A kínai kopaszkutya a kistestű fajták közé tartozik, hosszúkás testalkattal rendelkezik. A felnőtt példányok átlagos testsúlya 3-5 kilogramm között mozog, marmagasságuk 23-33 cm közötti. Kimondottan hosszú életűek, akár a 17-18 éves kort is megérhetik.

A nevével ellentétben nem minden kutyus csupasz, a szőr hiányát ugyanis egy genetikai mutáció okozza, ezért egy almon belül születhetnek bundás (ezeket illetik powderpuff névvel) és csupasz testű kiskutyák is.

A hirdetésekben olykor találkozni a “mini” jelzővel is, de érdemes tudnod, hogy ilyen hivatalosan nem létezik, ha valaki törpe méretű kínai kopaszkutyát árul, akkor az csak egy szaporító, aki megpróbálja átverni a gyanútlan érdeklődőket.

Hogyan kell ápolni őket?

A bunda hiányából eredően ezek az ebek kényesebbek, így többet kell foglalkozni az ápolásukkal. Javasolt legalább kéthetente megfürdetni kedvencedet jó minőségű, kímélő összetevőkből álló kutyasamponnal. A pancsolás után kend be a bőrét babaolajjal vagy testápolóval, hogy megelőzd a kiszáradást.

Télen értelemszerűen csak kutyaruhában szabad kivinni, hiszen nincs szőrzete, ami megvédje a hidegtől, ezért az emberhez hasonlóan fázni fog. Nyáron pedig be kell kenni magas faktorszámú naptejjel (vagy UV-álló ruhát adni rá), hiszen leégésre, bőrrákra is hajlamos.

Mindebből talán számodra is nyilvánvalóvá vált, hogy ez egy olyan fajta, ami semmi szín alatt nem alkalmas kinti vagy kinti-benti tartásra, ő bizony egy ízig-vérig szobakutya.

A kozmetikust is rendszeresen látogatni kell vele, hiszen hiába rendelkezik minimális szőrzettel, ezt is rendben kell tartani, nem beszélve a körmök és a fülek ápolásáról.

Milyen a kopasz kutya jelleme?

A szokatlan külső ellenére igen nehéz ezeket az apró kutyusokat nem szeretni, hiszen barátságos, játékos természetűek, igazi kis bohócok, akik imádnak a gazdijukkal mókázni.

Ráadásul cseppet sem “üres fejű divatkutyák”, hiszen meglepően okosak, aktívak, ezért remekelnek az olyan sportokban, mint az agility, hooper, puller, flyball, de a frizbizésben is nagyon ügyesek. Érdemes rendszeresen kutyaiskolába vinni őket.

Az emberekkel és más állatokkal jól kijönnek, a gyerekekkel is remekül eljátszanak, viszont a kicsiknek el kell magyarázni, hogy a kutya nem játék, ugyanis a húzást-nyúzást ők sem tolerálják, és a pici fogaik bizony tűélesek.


Hangolódj rá! További friss híreket talál az 1music.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Pepe és a rockzene: Zenés kaland kicsiknek és nagyoknak

Magali Le Huche „Pepe és a rockzene” című zenélő könyve egy izgalmas...

Ország- és vármegyebérlet vásárlási kisokos

Napjaink népszerű konstrukciói azok a bérletek, amelyekkel akár az egész országban vagy...

Górcső alatt a primer

Bár a primer manapság már egyáltalán nem számít újdonságnak, a nők többsége...

Szeretnél coach lenni? Fogadd meg tippjeinket!

Manapság sokan küszködnek lelki problémákkal, és keresik azokat a szakembereket, akik tudnak...