Ahogyan a zene segít megtalálni a lelki egyensúlyt, az útifűmag úgy gondoskodik a test harmóniájáról. De mire is jó pontosan ez az alapanyag, ami egyre gyakrabban bukkan fel az egészségtudatos táplálkozásban – és hogyan lehet beilleszteni a mindennapi étkezéseinkbe?
Hogyan hat az útifűmag a szervezetre?
Az útifűmag rendkívül magas rosttartalommal rendelkezik, ezért pozitívan hat az emésztésre. Azonban ez még nem minden, hiszen fontos szerepet játszhat a gluténmentes diétában is. Ezért is került be a Szafi Free gluténmentes lisztkeverékeibe is, így bárki élvezheti jótékony hatását.
Ahhoz, hogy lisztkeverékekben lehessen alkalmazni, először is finom porrá kell őrölni az útifű növény magját. Vízmegkötő tulajdonságának köszönhetően könnyen tudunk vele zselés, pudingos állagot elérni, és emiatt nagyszerűen alkalmazhatjuk sűrítésre vagy állagstabilizálásra is.
Az útifű maghéj pedig értékes lehet a cukorbetegek diétájában, mivel jótékonyan hathat a vércukorszintre, de a koleszterinszint szabályozásában is részt vehet.
Hogyan használhatjuk még az útifűmagot?
Korábban már volt szó az útifűmag gluténmentes étrendbe történő beépítéséről. Ehhez nem is kell mást tennünk, minthogy a lisztkeverékünkhöz adunk egy kevés útifűmagot. Mindig a száraz összetevőkhöz adjuk! Az útifűmag képes lesz arra, hogy helyettesítse a glutént – már ami a textúra kialakítását jelenti. Ezen kívül pedig értékes rostokkal is gazdagítja a készülő pékárut.
Azzal mindenképp számoljunk, hogy az útifűmag használata miatt több vízre lesz szükségünk a tésztához.
Különleges tudnivalók
Az útifűmag felhasználásakor – a vízmegkötő tulajdonsága miatt – több nedvesítő anyagra lesz szükségünk. Fogyasztásakor pedig mindig igyunk többet. Cserébe viszont fantasztikusan tudja krémesíteni vagy lágyítani a készülő ételeinket.
Amikor újonnan vezetjük be az étrendünkbe, kezdjük mindig kis adagokkal. Ha hirtelen túl nagy mennyiséggel kezdünk, előfordulhat, hogy puffadást okoz – fordítsunk tehát gondot a fokozatosságra.
Többször is említettük, hogy milyen nagyszerű rostforrás. Azonban arról se feledkezzünk meg, hogy szervezetünk számára fontos a változatosság, ezért törekedjünk arra, hogy a rostot is többféle ételből vigyük be.
Láthatjuk tehát, hogy az útifűmag kiváló alapanyagot jelent az egészségtudatos étkezésben, és hozzájárulhat szervezetünk egyensúlyának kialakításához és megtartásához.
Hangolódj rá! További friss híreket talál az 1music.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!






























