péntek , 18 október 2024
Kezdőlap Tippek Hagyomány és minőség egy eszközben
Tippek

Hagyomány és minőség egy eszközben

10
opinel kések

Olykor érdekes szálakat, eseményeket találunk, ha bepillantunk a nagy márkák múltjába. Amikor minőségről és tartósságról van szó a kések világában, az Opinel egy kiváló példa erre: nagy múlttal rendelkező, kiváló márka.

Sokféle késsel dolgozhatunk

A Finnshop webáruház Opinel késeinek kínálatában többféle zsebkést is találunk. Ezek mind minőségi darabok, olykor díszdobozban is kaphatók. Nyírfa, ébenfa, dió, tölgy – az anyagok sokfélesége is jelen van, hogy mindenki megtalálhassa a neki való zsebkést.

Az Opinel története 1890-ben kezdődött, ekkor alapította meg Joseph Opinel a márkát a francia Alpokban. De ennek is van előzménye: Victor-Amédée Opinel házaló kereskedő volt, aki országjáró útjai során megtanulta, hogyan kell szögeket kovácsolni. Létrehozta tehát kovácsműhelyét, melyet később fia, Daniel vett át, aki híres élszerszámkészítő lett.

Az ő legidősebb fia volt Joseph, aki 18 éves korában már a szerszámkészítő műhelyben dolgozott. Az új gépek és az innovatív technológiák irányti szenvedélyével saját fényképezőgépet készített és hamarosan a környékbeli esküvők és különleges események fotósa lett. A gépek és a gyártási folyamatok iránti szenvedélyétől vezérelve aztán úgy dönött, hogy feltalál egy olyan tárgyat, amelyet modern technikákkal tudna előállítani, szabadidejét egy kis zsebkés gyártásának finomításával töltötte: így született meg az Opinel.

Az ötlettől a megvalósításig

Az ötlete az volt, hogy a késeit különböző méretekben készítse el, amelyek illeszkednek a különböző kézméretekhez. 1897-ben 12 méretet fejlesztett ki, amelyeket 1-től 12-ig számozott, az 1-es, valamint a 11-es a gyártását 1935-ben szüntették meg. Napjainkban tehát a legkisebb a 2-es számú kés, melynek 3,5 cm-es a pengéje, a legnagyobb pedig a 12-es a maga 12 cm-es pengéjével.

Az Alpok szívében található céget ma is Joseph Opinel leszármazottai vezetik, és olyan termékeket gyártanak, melyek minősége több, mint 130 éve teszi híressé a márkát. A kollekcióban barkácsoláshoz, sportoláshoz, szabadtéri tevékenységhez és kertészkedéshez használható kések, zsebszerszámok, valamint konyhakések és asztali kések találhatók.

Francia gyártmány

A chambéry-i gyár 180 embert foglalkoztat, akik közül 120-an közvetlenül a gyártásban vesznek részt, 2022-ben 6,5 millió darabot értékesítettek a világ több, mint 70 országában, ezzel 34,5 millió eurós forgalmat bonyolítva, melynek 45 százaléka exportból származott.

Fontos az alapanyagok minősége, a késkészítésben nincs szó ideális acélról, hanem különböző késcélokra alkalmas acélfajták sokaságát lehet említeni. Az acél a vas és a szén ötvözete, ha nem adnak hozzá mást, akkor szénacélnak nevezik, ez a minőség azonban nagyon érzékeny az oxidációra.

Ennek kompenzálására legalább 10,5 százalék krómot adnak hozzá, ami megvédi a pengét a korróziótól. Minél magasabb az acél széntartalma, annál keményebbé válik a hőkezeléssel, ez a keménység pedig garantálja a hosszan tartó vágási minőséget. Persze a gyártási folyamatok titkát őrzik az Opinelnél, azonban a minőség önmagáért beszél.


Hangolódj rá! További friss híreket talál az 1music.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Slágerekre mutatja meg az újraélesztés helyes módját Hide the Pain Harold

Nemes cél érdekében állt össze a Mentőalapítvánnyal a magyar mémlegenda Közös edukációs...

Nem az Airbnb-k jelentik a komoly problémát a belső kerületek lakóinak

Medián-kutatás: a lakosság többsége szigorúbb feltételekkel, de engedné az Airbnb-k működését Először...

Hogyan lehetek rendezvényszervező?

Sok fiatalt vonz a rendezvényszervező szakma, de nem tudják, milyen úton kell...

Teremts harmóniát a tálalóban, válassz étkezőgarnitúrát!

Egy harmonikus és stílusos, összeillő székekből és asztalból álló étkezőgarnitúra választásával egységes...