szombat , 27 április 2024
Kezdőlap Klasszikus Régi-új igazgató és új művészeti vezető a Miskolci Szimfonikus Zenekar élén
Klasszikus

Régi-új igazgató és új művészeti vezető a Miskolci Szimfonikus Zenekar élén

41
török levente miskolc szimfónikus zenekar
Kép forrása: MTI OTS

Újabb 5 éven keresztül Szászné Pónuzs Krisztina vezetheti a Miskolci Szimfonikusokat, azaz folytatódhat a korábbi években megkezdett aprólékos építkezés mind művészetileg, mind a Zenekar és közönsége fiatalítását illetően.

A Miskolci Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője a 2024/25-ös évadtól az igen fiatal, ennek ellenére rendkívül elismert, páratlan tehetségű karmester, Török Levente.

Török Levente 1993-ban született zenész családba. Már a bécsi Zeneakadémia elvégzése közben dolgozott a bécsi Állami Operaházban és olyan világhírű zenei fesztiválok asszisztense volt mint a baden-badeni Fesztivál (Berlini Filharmonikusok, Sir Simon Rattle) vagy a wels-i Wagner Fesztivál (Ralf Weikert- többek között a zürichi Operaház volt főzeneigazgatója).

Karmesteri karrierjét Németországban bontakoztatta ki, ahol először a regensburgi Színház vezénylő korrepetítora, majd az ulmi Színház és a Mecklenburgi Állami Színház, Schwerin első karmestere volt.

2021-ben megnyerte az 1. Nemzetközi Karmesterversenyt Llíriában, Valenciában, melynek köszönhetően idén például a Spanyol Állami Tv és Rádiózenekarral adja elő Bartók: Concerto-ját. Fiatal kora ellenére számos országban vezényelt már: többek között 2019-ben Velencében, 2023-ban pedig az izlandi Operaházban mutatkozott be.
A legtöbb hazai szimfonikus zenekart dirigálta már. A Magyar Állami Operaháznak is visszatérő vendége, eddigi legkiemelkedőbb produkciója a 2023 decemberében megszületett Tosca-produkció volt.

Török Levente, akinek a zenekar muzsikusai példátlan többséggel szavaztak bizalmat, az együttes reményei szerint új lendületet, fiatalos frissességet visz a Miskolci Szimfonikusok életébe.

Forrás: MTI OTS


Hangolódj rá! További friss híreket talál az 1music.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Szinetár Miklós: Szinetár – Önéletrajz-szerűség és egyebek 2.

Betekintés a legendás művész életébe Szinetár Miklós, a magyar zene- és színművészet...

A sevillai borbély – avagy némafilmbe oltott opera

Június 29-én világszerte egyedülálló rendezésben érkezik a Margitszigetre a vígopera irodalom egyik...

Magyar zongorista ázsiai jazz-turnéja

Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul. Csordás...

A kőszívű ember fiai a Vörösmarty Színházban

A székesfehérvári Vörösmarty Színház megtartotta A kőszívű ember fiai című előadás premierjét,...