szombat , 13 július 2024
Kezdőlap Klasszikus EVITA, a szívek királynője a Margitszigeti Színházban
Klasszikus

EVITA, a szívek királynője a Margitszigeti Színházban

74
evita Margitszigeti Színház
Gadó Anita, Horváth Mónika © Fotó: Jardek Szabina / Mikó Bea

A Margitszigeti Színház idei szezonjának kiemelt eseménye lesz Andrew Lloyd Webber zeneszerző és Tim Rice szövegíró egyik legsikeresebb és legnépszerűbb musicalje az EVITA. A színházi előadás és a Madonna címszereplésével készült film sikeréhez hozzájárult, hogy egy valós személy életét, hamisítatlan történetét fogalmazta színpadra és a mozivászonra a kiváló szerzőpáros. 

A musical egy páratlan élet és egy kivételes karrier igaz történetét meséli el, monumentális képekkel és hatalmas zenei élménnyel. A darab 1980-as első magyarországi bemutatója a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon volt. Idén nyáron ismét visszatér a musical, mely az emberi sorsok megható ábrázolásának, valamint nagyhatású zenéjének köszönhetően a musicalek legnagyobb klasszikusai közé tartozik. A frissen készülő darab a Margitszigeti Színház és a Győri Nemzeti Színház közös produkciója, melynek bemutatója július 5-én lesz a Margitszigeten, valamint július 6-án is látható lesz majd más szereposztással. A főbb szerepekben Horváth Mónika, Gadó Anita, Szemenyei János, Pesák Ádám, Csengeri Attila, Nagy Balázs és Kocsis Dénes látható majd.

Evita életét számtalanszor feldolgozták

A törvénytelen gyerekként született, szegénysorból jött lány színésznői karrierjét feladva lett Juan Perón felesége. First Lady-ként férje 1946-os elnökválasztáson aratott elsöprő győzelmében már óriási szerepe volt. Házastársa oldalán tevékenyen részt vett és kulcsszerepet játszott a kampányban, fáradhatatlanul járta a vidéket és Perónt éltető szónoklatokat tartott. Az emberek úgy érezték, Evita egy közülük és sokat tesz sorsuk jobbra fordításáért. Az egyszerű emberekre delejes erővel ható, ambiciózus asszony vitte keresztül a nők szavazati jogának törvénybe iktatását.

Argentína megelevenedik a Margitszigeten

Azoknak, akik már jártak Argentínában, biztosan felejthetetlen élményt adott az utazás. Az ország történelmi események, politikai fordulatok kiszámíthatatlan óriása, egy hely, amely egyedi módon őrzi és kínálja a kalandot. Webber musicalében átélheti ezt mindenki. Nem véletlenül tett meg mindent Madonna annak érdekében, hogy ő lehessen Evita. Madonna a filmforgatás alatt szinte eggyé vált, teljes valójában azonosult a szereppel. De vajon örökké Madonna marad már Eva Perón? A Margitszigeti Színház megdönteni ugyan nem kívánja a mítoszt, de a szereposztás minden bizonnyal erős és eredeti élményben részesíti majd a Argentína és a legendás nőalak tisztelőit.

Rajongói ma is szentként tisztelik

Az asszony Éva Peron egész életében attól rettegett, hogy nevét elfelejtik, de félelme alaptalannak bizonyult, ma is az egyik legismertebb argentin személyiség, rajongói ma is szentként tisztelik. 2002-ben múzeuma nyílt, arcképe nemcsak a százpezós argentin bankjegyen látható, hanem bélyegeken is visszaköszön, s megjelent a Time magazin címlapján is. 31 méter magas, 24 méter széles és 15 tonnás vasportréja az argentin egészségügyi és szociális minisztériumot díszíti, mert az épület balkonján állva tartotta utolsó beszédét. Nevét város (Ciudad Evita) is őrzi Buenos Aires közelében.

Személyes varázsereje maradandó nyomot hagyott

Munkássága és személyes varázsereje maradandó nyomot hagyott a történelemben és a popkultúrában is. Sorsa telis-tele van izgalmas és sokszor ellentmondásos kérdésekkel. Akárhogy nézzük, Evita valódi, hamisítatlan és felejthetetlen legenda, és nem csak a róla készült musical és filmek miatt. A legnagyobbak közé tartozik, még élete sötét foltjaival együtt is. Egy karizmatikus női vezető, rengeteg ember számára példakép. Legyen szó a róla készült filmről, vagy a színházi előadásról, őt nézve egy kivételes nőt ismerhetünk meg, tisztelet és büszkeség látni a küzdelmét, hitét, sikereit és nagyságát.  Mennyi mindent képes elérni. Érdemes lesz ezt átélni a Margitszigeti Szabadtéri Színpad nézőterén ülve is, ez biztos.

Előadás: https://margitszigetiszinhaz.hu/margitszigeti-programok/andrew-lloyd-webber-tim-rice-evita-musical/

Forrás: Margitszigeti Színház


Hangolódj rá! További friss híreket talál az 1music.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Andrea Bocelli a budapesti MVM Dome-ban

A világhírű olasz tenor, Andrea Bocelli 2024. november 23-án és 24-én dupla...

ATTRACTION látványszínház először Magyarországon

Az ATTRACTION Látványszínház Magyarországon először: Elképesztő Show a Papp László Arénában október...

A Modern Dal filozófiája: Bob Dylan bepillantást enged kreatív folyamatába

Bob Dylan, a Nobel-díjas énekes-dalszerző, A Modern Dal filozófiája című könyvében bepillantást...

Western klasszikusok az Art+ Cinema moziban

Júniusban nyolc napig a vadnyugaté lesz a főszerep az Art+ Cinema Lugosi...