hétfő , 22 április 2024
Kezdőlap Klasszikus 30 éves a Szegedi Kortárs Balett
Klasszikus

30 éves a Szegedi Kortárs Balett

41
Szegedi Kortárs Balett 30 éves

Március 28-án a 30 éves Szegedi Kortárs Balettet köszönti a Nemzeti Táncszínház. A Carmina Burana című előadást követően, 20:30-tól  a két alapítóval – Juronics Tamással és Echéry-Pataki Andrással – Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója beszélget az Előcsarnokban. 

„A munkánk az előadásokat és az alkotók személyét tekintve egyaránt az első pillanattól kezdve nemzetközi színtéren zajlott. Mindig próbáltunk olyan horizontot nyitni, amelyen meg tudtuk mérni magunkat, és olyan irányokat követni, amelyek a táncművészetben a topot jelentették.”

Juronics Tamás és Echéry-Pataki András 30 éve vették át az 1987-ben alakult Szegedi Balett vezetését, létrehozva ezzel a Szegedi Kortárs Balettet. András az igazgató, Tamás a művészeti vezető szerepkörét vállalta és mint mondják: azonos szenvedéllyel, szimbiózisban gondolkodva irányították a csapatot, soha semmiben nem döntöttek egymás nélkül, együtt, egy ügyért cselekedtek, ami a mai napig így van.A társulat iránt itthon és nemzetközi szinten egyaránt állandó érdeklődés alakult ki, komoly közönségbázist tudhatnak magukénak. Ennek – mint meghatározták – a konstans minőség, a széles spektrumot felölelő műsorpolitika, a jó zeneválasztás, az izgalmas témák, a befogadható üzenetek, az új formák és egy olyan közlési mód az oka, amellyel a táncot nemcsak a tánchoz értők, hanem bárki számára követhetővé és átérezhetővé tudják tenni. A Szegedi Kortárs Balett a rendkívül intenzív hazai jelenlét mellett Magyarország utazó nagykövete, csak a 2023/24-es évadban 31 előadást játszik határainkon túl, és már a 2024/25-ös évadra is 29 estet kötött le külföldön.

Helyszín: az este 7 órakor kezdődő Carmina Burana előadást követően a Nemzeti Táncszínház aulája

Kezdés: 20:30

Moderátor: Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója

Szeretettel várják az előadás nézőit és minden további érdeklődőt az eseményre!

Forrás: nemzetitancszinhaz.hu


Hangolódj rá! További friss híreket talál a 1music.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Szinetár Miklós: Szinetár – Önéletrajz-szerűség és egyebek 2.

Betekintés a legendás művész életébe Szinetár Miklós, a magyar zene- és színművészet...

A sevillai borbély – avagy némafilmbe oltott opera

Június 29-én világszerte egyedülálló rendezésben érkezik a Margitszigetre a vígopera irodalom egyik...

Magyar zongorista ázsiai jazz-turnéja

Csordás Gábor zongorista az eddigi legnagyobb magyar érintettségű ázsiai jazz-turnéra indul. Csordás...

A kőszívű ember fiai a Vörösmarty Színházban

A székesfehérvári Vörösmarty Színház megtartotta A kőszívű ember fiai című előadás premierjét,...