vasárnap , 28 április 2024
Kezdőlap Könnyű Válaszd az egyetemi könnyűzenei képzést Debrecenben!
Könnyű

Válaszd az egyetemi könnyűzenei képzést Debrecenben!

22
egyetemi diák debrecen
Kép forrása: Freepik

A korhűség kedvéért: hazánkban 2023 szeptemberében a Debreceni Egyetemen indult az országban elsőként könnyűzenei alapképzés, amelyet a 2024. évi felvételi eljárásban is választhatnak azok a tehetséges fiatalok, akik diplomás könnyűzenészként képzelik el jövőjüket.

A kortárs könnyűzene alapképzési szak indításának ötlete 2016-ban fogalmazódott meg először a jelentős komolyzene-oktatási hagyományokkal rendelkező Debreceni Egyetem vezetésében, tekintve, hogy ilyen képzés addig Magyarországon nem volt elérhető. A szándék komolyságát jelezte, hogy 2017-ben a Debreceni Egyetem saját forrásból egy modern, professzionális eszköz- és hangszerparkkal, stúdióval, hangszigetelt tantermekkel rendelkező, önálló campust hozott létre dedikáltan a könnyűzenei képzés számára a Füredi út 44. szám alatt. A könnyűzene oktatása az egyetemen szabadon választható kurzusok formájában 2018 februárjában indult el.

A kortárs könnyűzene alapképzési szak kialakításához szükséges szaklétesítés dokumentáció kidolgozását és elkészítését – hasonlóan a szakindítási anyaghoz – teljes egészében a Debreceni Egyetem szakemberei végezték. Az intézmény Szenátusa 2019-ben, 17/2019 (IV.25.) sz. határozatával fogadta el a szaklétesítést. Ezt követően a DE a szakterületi támogató vélemények és szakhatósági engedélyezések után 2020. június 16-án küldte meg nyilvántartásba vételre az Oktatási Hivatalnak. A szak 2020.09.01 hatállyal jelent meg a 139/2015. (VI. 9.) Korm. rendeletben, valamint a szak KKK-ja 2020.12.18 hatállyal megjelent a 18/2016 EMMI rendeletben is. Az intézmény háromszor nyújtott be szakindítási kérelmet az Oktatási Hivatalhoz: először 2021. augusztus 18-án, majd 2021. szeptember 30-án, míg harmadik alkalommal 2022. március 30-án. Utolsó alkalommal – a felsőoktatásért felelős minisztériumhoz jogszabályban meghatározott módon benyújtott, sikeres fellebbezés után – 2022. november 11-én az Oktatási Hivatal nyilvántartásba vette a szakot – Magyarországon először – a Debreceni Egyetemen. Így került első ízben meghirdetésre a 2023. évi általános felvételi eljárásban.

Legyen első az első, legjobb a legjobb!

A Magyarországon hiánypótló és Közép-Kelet-Európában egyedülálló könnyűzenei szak indulását 2022 novemberében György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára jelentette be Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár, Lakatos Péter, a Zeneművészeti Kar dékánja és Kapusi Kálmán, a Könnyűzenei Intézet igazgatója társaságában a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán. Az eseményen fellépett az intézetben oktató Wolf Kati mellett Charlie, Szirota Jennifer, az LGT és a Generál egykori tagja, Karácsony János.

Az a cél, hogy idővel minél több professzionális zenész kerüljön ki az egyetemről, ehhez a színvonalas képzést, a kiváló infrastruktúrát, a hazai könnyűzenei élet ismert és elismert előadóit biztosítjuk. A teljesség igénye nélkül olyan nevek fémjelzik az oktatói gárdát, mint Wolf Kati és Erdős Fruzsi énekesnők, Tóth Marcell billentyűs-producer, Gyémánt Bálint gitáros, Varga Antal, az Abrakazabra zenekar vezetője, valamint a Gudics-ikrek, Martin és Marcell. A zenében továbbra is centralizáció jellemző itthon, ezért nagy siker, hogy nem a fővárosban, hanem vidéken jött létre az a szak, ami iránt ráadásul Budapesten is hatalmas az érdeklődés. Egy olyan piacra törhetünk be, ami ezidáig teljesen kiaknázatlan volt – fogalmazott 2023 januárjában a Magyar Zene Házában tartott rendezvényen a DE Könnyűzenei Intézet vezetője, Kapusi Kálmán.

A 2023. évi általános felvételi eljárásban közel négyszeres túljelentkezés volt a képzésre, 81 jelentkezőből 24 főt vettek fel. A hallgatókat a Debreceni Egyetem Könnyűzenei Intézetének oktatói, valamint a hazai könnyűzenei élet ismert előadói oktatták. A szak hallgatóinak első, bemutatkozó vizsgakoncertje óriási sikert aratott, számos zenei szakember is részt vett az eseményen, köztük Péter Bence világhírű zongoraművész, virtuóz is, aki rendkívül elismerően nyilatkozott a koncertről, valamint arról, hogy egy ilyen színvonalú képzés meg tudott valósulni Magyarországon.

A 2024. évi általános felvételi eljárásban a DE Könnyűzenei Intézet egy egész héten át tartó pályaorientációs rendezvényt szervezett a szak iránt érdeklődőknek 2023. december 4-8 között. Az ország minden részéről – Zalaegerszegtől Záhonyig – érkeztek nemcsak önállóan, hanem szervezett formában buszokkal is, intézményi szinten az érdeklődő diákok. A Debreceni Egyetemen könnyűzenei képzése lehetőséget ad azoknak a tehetséges fiataloknak, akik diplomás könnyűzenészként dolgoznának a zeneiparban. A képzésben összesen nyolc – könnyűzenei gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, ének, szaxofon, trombita és harsona – szakirány közül választhatnak a felvételizők.

Akik felvételt nyernek Magyarország legnemzetközibb egyetemén (7500 külföldi hallgató 130 országból), a legjobb „campus-élmény” mellett, a legfejlődőbb városban tanulhatnak Debrecenben, olyan könnyűzenei képzésen, amelynek hátterét a gyakorló zenészek mellett a több évtizedes hagyományokkal rendelkező Zeneművészeti Kar nyújtja. A tanulmányi élmények mellett a hallgatók fellépési lehetőséghez is juthatnak Európa legnagyobb tanévnyitó show-ján a yoUDay-en, vagy a Campus Fesztiválon.

További információ a képzésről és a jelentkezésről:

https://konnyuzeneint.unideb.hu/

Kapcsolódó cikkek

Ezt én választottam: Révész Sándor emlékirata a zenéről, a rock and rollról és az életről

„Ezt én választottam” Révész Sándor zenész, a Piramis együttes legendás énekesének önéletrajza....

Dua Lipa – Illusion

2024. május 3-án már teljes egészében hallhatjuk a popcsillag Dua Lipa várva...

Kállay Saunders feat. Ashref – Breathing

Nemzetközi major lemezkiadó, a Warner Music Group nyerte meg Kállay Saunderst, az...

Kenya Grace – Only In My Mind

Kenya Grace neve már mindenkinek „ismerős” – a viral listák újdonsült hercegnője...