csütörtök , 19 szeptember 2024
Kezdőlap Tippek Növényi alapú táplálkozás és a krónikus betegségek
Tippek

Növényi alapú táplálkozás és a krónikus betegségek

10
Növényi alapú táplálkozás

A főbb krónikus betegségek kockázatait számos tanulmány vizsgálta már, ahogy a növényi alapú táplálkozási minták jellegzetességeit is. A kettő közötti összefüggéseket is számos esetben górcső alá vették, következtetéseket levonva.

A növényi alapú táplálkozási minták

Világszerte majdnem minden második halálesetért a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) és a rák tehetőek felelőssé, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Ezen betegségek lényegesen lerövidítik a várható élettartamot. A táplálkozás szerepéről sok ismeret megszerezhető a LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzésén.

A táplálkozásról ugyanis tudni kell, hogy jelentős szerepe van a fent említett betegségek kialakulásának a kockázatában. A zsíros, cukros, üres kalóriákat tartalmazó étrend káros az egészségre.

Egyre nagyobb figyelem irányul a növényi alapú táplálkozási mintákra

Egyre nagyobb figyelmet kapnak a növényi alapú táplálkozási minták a főbb krónikus betegségek esetében. Csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, a rák és a mortalitás kialakulásának kockázatát, ami jelentős eredmény lehet a megelőzés szempontjából.

2023-ban publikáltak egy szisztematikus áttekintést és metaanalízist, amiben a kutatóknak az volt az elsődleges célja, hogy összefoglalják a már meglévő bizonyítékokat azokról az összefüggésekről, amelyek a növényi alapú táplálkozás és a krónikus betegségek kimenetele között fennáll.

Vizsgálták az összefüggéseket

A tanulmányhoz felhasználták a PubMed, a MEDLINE, az Embase, a Web of Science adatforrásait, valamint az ott feltüntetett hivatkozásokat. A kutatók minden olyan tanulmányt bevontak a vizsgálatba, amely a növényi alapú táplálkozás és a krónikus betegségek – 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák – és a mortalitás előfordulása közötti összefüggést tanulmányozta.

76 publikációt azonosítottak, több, mint 2 millió résztvevőt, ebből nagyjából 60 ezer ember volt 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált, 157 ezer szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő, csaknem 58 ezer rákos.

A csak növényi eredetű élelmiszereket fogyasztók és a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri megbetegedés, a rák és a mortalitás kockázata között Wang és munkatársai fordított összefüggést figyeltek meg. Mindez a fordított összefüggés megerősödött akkor, amikor a növényi alapú táplálkozási mintákban hangsúlyt kaptak az olyan egészséges növényi alapú élelmiszerek, mint amilyenek a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a hüvelyesek.

Ezzel ellentétben, az egészséget kevésbé szolgáló, feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend hozzájárulhat ezen betegségek kialakulásához.

Az adatok arra utalnak, hogy a növényi alapú táplálkozás, kifejezetten az egészséges, teljes értékű élelmiszerekre alapuló növényi étrend előnyös a főbb krónikus betegségek idő előtti halálozás kockázatának csökkentése szempontjából.


Hangolódj rá! További friss híreket talál az 1music.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Kik a legnagyobb contracting cégek az IT területen Magyarországon?

Hogyan változik a kereslet a contracting szolgáltatások iránt Magyarországon és kik a...

Fontos tudnivalók zsírleszívásra készülőknek!

Számos tévhit és elképzelés övezi a zsírleszívást, éppen ezért szeretnénk néhány információval...

Rendezze be éttermét, szállodáját bohém stílusban!

Szeretné egyedi stílusban, kreatívan és színesen berendezni vendéglátóhelye tereit, a vendégek számára...

A Facebook Konverziók API beállítása

A Facebook Konverziók API egy fontos eszköz, amivel a céged online marketingjét...