kedd , 22 október 2024
Kezdőlap Tippek A domain DNS zónájának kezelése – hol és hogyan lehetséges?
Tippek

A domain DNS zónájának kezelése – hol és hogyan lehetséges?

25
domain DNS zóna kezelése vps rackforest

Ha már sikerült elektronikusan regisztrálnunk egy domain nevet, akkor a következő lépés ahhoz, hogy az működőképes legyen, a DNS zóna kezelése. A DNS zóna a tárhelyszolgáltatásban egy központi eleme a domain név kezelésének, amely biztosítja, hogy a domain megfelelően működjön és elérhető legyen az interneten.

A DNS (Domain Name System) egy hierarchikus névfeloldó rendszer, amely a domain neveket IP-címekre fordítja le, így a böngészők tudják, melyik szerverhez csatlakozzanak.

Miért jó a VPS szerver?

A tárhelyszolgáltatóknál csak akkor van lehetőség a DNS zóna kezelésére, ha névszerver az adott szolgáltatónál van beállítva. Amikor webszolgáltatót választunk, jó, ha olyan mellett tesszük le a voksunkat, amelyik rendelkezik VPS lehetőséggel is. A VPS számos előnnyel rendelkezik, amit ki tudunk használni pl.: azonnal üzembe helyezhető, rugalmasan alakítható, folyamatos a biztonsági mentés, kiváló szerverek biztosítottak a fennakadások elkerülése érdekében.

Lássuk most részletesen, hogyan is tudjuk domainünk DNS zónáját kezelni

Először is be kell lépnünk az adott szolgáltató ügyfélportáljára, ahová előzetes regisztráció után kaptunk hozzáférést. A szolgáltatások menüpont alatt találjuk a kiegészítő szolgáltatások alpontot. A listában meg kell, hogy jelenjen a DNS is. Egyes szolgáltatók esetében már rögtön látjuk a domaint, másoknál szükséges azt hozzáadni.

Ezután különböző választási lehetőségek fognak megjelenni, a legegyszerűbb, ha alapértelmezett zóna sablont választunk ki, ez egy általános beállítási lehetőséget takar, ha nincs semmi speciális eset, akkor ez az opció lesz a legjobb megoldás.

A beállítás menete

Ezután következik a munka lényegi része, melyben gyakorlatilag a domainünkhöz hozzárendeljük az IP címet. Ezt szövegesen tudjuk megtenni, a módosítás gombra kattintva manuálisan megadjuk a hozzárendelt IP-címet.

Lehetőség van további rekordok hozzáadására is, ekkor legtöbb esetben a legördülő menüből tudjuk kiválasztani az új rekord hozzáadása lehetőséget. Itt van lehetőség arra is, hogy kiválaszd a hozzáadni kívánt rekord típusát is, ne felejtsd el, hogy nem elég kiválasztani, az új gombbal véglegesíteni is kell az új rekordot.

Vannak olyan tárhelyszolgáltatók pl. a RackForest, ahol az új rekordok felvételi folyamatában nem elfogadott a „kukac” karakter használata. Ha vannak olyan rekordjaid (más szolgáltatóktól), amit fel szeretnél venni, akkor sem kell megijedni, helyette magát a domain nevet írd be, www és minden egyéb előtag/utótag nélkül.

A DNS zóna kezelése alaplépés egy domain név működéséhez, mivel biztosítja, hogy a domainek helyesen oldódjanak fel IP-címekre. Mint azt láthatjuk, a DNS zóna beállítása a tárhelyszolgáltatók ügyfélportálján történik, nem túlzottan bonyolult dolog, de ha még sosem csináltál ilyet, kérj bátran segítséget, a legtöbb cég esetében lehetőség van erre.


Hangolódj rá! További friss híreket talál az 1music.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Slágerekre mutatja meg az újraélesztés helyes módját Hide the Pain Harold

Nemes cél érdekében állt össze a Mentőalapítvánnyal a magyar mémlegenda Közös edukációs...

Dekoráció vagy giccs?

Minden bútor a helyén, mégis élettelen a nappali vagy a tárgyaló? Alighanem...

Nem az Airbnb-k jelentik a komoly problémát a belső kerületek lakóinak

Medián-kutatás: a lakosság többsége szigorúbb feltételekkel, de engedné az Airbnb-k működését Először...

Hogyan lehetek rendezvényszervező?

Sok fiatalt vonz a rendezvényszervező szakma, de nem tudják, milyen úton kell...