A főbb krónikus betegségek kockázatait számos tanulmány vizsgálta már, ahogy a növényi alapú táplálkozási minták jellegzetességeit is. A kettő közötti összefüggéseket is számos esetben górcső alá vették, következtetéseket levonva.
A növényi alapú táplálkozási minták
Világszerte majdnem minden második halálesetért a 2-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek (CVD) és a rák tehetőek felelőssé, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Ezen betegségek lényegesen lerövidítik a várható élettartamot. A táplálkozás szerepéről sok ismeret megszerezhető a LifestylePro Academy vegán életmód és táplálkozási tanácsadó képzésén.
A táplálkozásról ugyanis tudni kell, hogy jelentős szerepe van a fent említett betegségek kialakulásának a kockázatában. A zsíros, cukros, üres kalóriákat tartalmazó étrend káros az egészségre.
Egyre nagyobb figyelem irányul a növényi alapú táplálkozási mintákra
Egyre nagyobb figyelmet kapnak a növényi alapú táplálkozási minták a főbb krónikus betegségek esetében. Csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, a rák és a mortalitás kialakulásának kockázatát, ami jelentős eredmény lehet a megelőzés szempontjából.
2023-ban publikáltak egy szisztematikus áttekintést és metaanalízist, amiben a kutatóknak az volt az elsődleges célja, hogy összefoglalják a már meglévő bizonyítékokat azokról az összefüggésekről, amelyek a növényi alapú táplálkozás és a krónikus betegségek kimenetele között fennáll.
Vizsgálták az összefüggéseket
A tanulmányhoz felhasználták a PubMed, a MEDLINE, az Embase, a Web of Science adatforrásait, valamint az ott feltüntetett hivatkozásokat. A kutatók minden olyan tanulmányt bevontak a vizsgálatba, amely a növényi alapú táplálkozás és a krónikus betegségek – 2-es típusú cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések, a rák – és a mortalitás előfordulása közötti összefüggést tanulmányozta.
76 publikációt azonosítottak, több, mint 2 millió résztvevőt, ebből nagyjából 60 ezer ember volt 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált, 157 ezer szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedő, csaknem 58 ezer rákos.
A csak növényi eredetű élelmiszereket fogyasztók és a 2-es típusú cukorbetegség, a szív-érrendszeri megbetegedés, a rák és a mortalitás kockázata között Wang és munkatársai fordított összefüggést figyeltek meg. Mindez a fordított összefüggés megerősödött akkor, amikor a növényi alapú táplálkozási mintákban hangsúlyt kaptak az olyan egészséges növényi alapú élelmiszerek, mint amilyenek a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a hüvelyesek.
Ezzel ellentétben, az egészséget kevésbé szolgáló, feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend hozzájárulhat ezen betegségek kialakulásához.
Az adatok arra utalnak, hogy a növényi alapú táplálkozás, kifejezetten az egészséges, teljes értékű élelmiszerekre alapuló növényi étrend előnyös a főbb krónikus betegségek idő előtti halálozás kockázatának csökkentése szempontjából.
Hangolódj rá! További friss híreket talál az 1music.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!