csütörtök , 13 június 2024
Kezdőlap Tech Európa egyik kedvenc kisautója, a Toyota Yaris
Tech

Európa egyik kedvenc kisautója, a Toyota Yaris

12

A Toyota Yaris új generációja még magasabbra tette a biztonság és könnyű használat szintjét a továbbfejlesztett Toyota T-Mate funkciókkal. Az új Yarisban bemutatott frissítések és újítások – például a legújabb generációs Toyota Safety Sense vezetéstámogató rendszerek – jelentős lépéseket tesznek az autó biztonságának és vezetési élményének javítása felé. Ezek az új funkciók, mint például az ütközést megelőző biztonsági rendszer (PCS) és a proaktív vezetési asszisztens (PDA), kiterjesztették a Yaris által felismert veszélyek skáláját, és segítenek a vezetőnek még hatékonyabban reagálni azokra. Emellett az adaptív sebességtartó automatika (ACC) és a sáv- és nyomtartó rendszer (LTA) továbbfejlesztése szintén hozzájárul a vezetés biztonságának növeléséhez és a könnyű kezelhetőséghez. Az új Yaris nem csupán egy jármű, hanem egy olyan eszköz, amely segít a vezetőnek abban, hogy magabiztosan és kényelmesen vezessen, miközben kiemelt figyelmet fordít a közúti biztonságra és a balesetek megelőzésére.

A Toyota Yaris jelenlegi generációját kezdettől fogva azzal a céllal tervezték, hogy a biztonság terén a szegmens vezetője legyen, aktív és passzív biztonsági berendezések sokaságával felszerelve. Az új Yaris még ennél is tovább megy, új és továbbfejlesztett funkciókkal, amelyek minden tekintetben megerősítik a biztonság terén betöltött vezető szerepét, és segítik a Toyotát abban, hogy a közúti balesetek teljes felszámolására irányuló végső célja felé haladjon.

Toyota T-Mate és Toyota Safety Sense

A Toyota T-Mate magába foglalja mindazokat a fejlett funkciókat, amelyek biztonságosabbá és könnyedebbé teszik az új Yaris használatát, és amelyek új és továbbfejlesztett funkciókkal minden eddiginél hatékonyabbá váltak. Ezek közé tartoznak a legújabb generációs Toyota Safety Sense vezetéstámogató rendszerek.

Az új Yaris friss kamerával és radarral van felszerelve, amely a korábbinál messzebbre és szélesebb körben képes pásztázni, jelentősen növelve a baleseti kockázatok felismerését. Ez például azt jelenti, hogy az ütközést megelőző biztonsági rendszer (PCS) most már képes felismerni a frontális ütközés lehetőségét és az autó útjába kerülő tárgyak szélesebb körét, beleértve a gyalogosokat, a kerékpárosokat és – most először – a motorkerékpárokat is. A véletlen gyorsítást megelőző rendszer egy új Toyota Safety Sense funkció, amely beavatkozik, hogy lelassítsa az autó hirtelen, véletlen gyorsulását, ha fennáll az előttünk haladó járművel való ütközés veszélye.

Szintén újdonság a proaktív vezetési asszisztens (PDA), amelynek célja, hogy alacsony sebességgel haladva segítsen elkerülni az ismert balesetveszélyeket. A rendszer egyenletes lassítást biztosít, amikor a vezető leveszi a lábát a gázpedálról, mert egy lassabb járműhöz vagy egy kanyarhoz közelít. A PDA kormányzási asszisztenst is biztosít: amikor az autó kanyarhoz közeledik, a rendszer beállítja a szervorásegítést, hogy segítse a vezetőt a sima és stabil kanyarodásban.

Az új vészmegállító rendszer (EDSS) támogathatja a vezetőt, ha rosszul lesz vagy egyéb okból cselekvőképtelenné válik. A sáv- és nyomtartó asszisztens bekapcsolásakor aktiválódik, és érzékeli, ha a vezető egy bizonyos ideig nem nyúlt a kormányhoz, nem fékezett vagy nem gyorsított. Kezdetben a rendszer hangos és vizuális figyelmeztetéseket ad, és ha a vezető továbbra sem reagál, a rendszer finoman megállítja az autót, bekapcsolja a vészvillogót és kinyitja az ajtózárakat.

Az opcióként elérhető biztonságos kiszállást segítő rendszer (SEA) vizuális és hangjelzéssel segít megelőzni, hogy az autó ajtaját véletlenül a hátulról közeledő járművek és kerékpárosok útjába nyissák az utasok. A hátsó ülés emlékeztető rendszer (RSRS) egy másik újítás, amely figyelmeztető és hangjelzésekkel emlékezteti a vezetőt, ha gyermeket vagy háziállatot hagyott a hátsó ülésen, így segítve csökkenteni a „felforrósodó utastérből” származó balesetek kockázatát. E kiegészítő funkciók mellett az új Yaris megkapta a már bevált Toyota Safety Sense funkciók frissítését is. Az adaptív sebességtartó automatikát (ACC) átdolgozták, hogy gyorsabban reagáljon, és természetesebb, megnyugtatóbb érzetet keltsen. Ha például egy másik jármű a Yaris forgalmi sávjába lép, a lassítás fokozatosabban történik. A vezető hosszabb jármű-jármű távolságot is választhat, és a rendszer kanyarsebesség-csökkentő funkciója korábban aktiválódik, ami egyenletesebb sebességszabályozást tesz lehetővé. Az ACC új rendszerekkel bővült, amelyek célja az előzések biztonságosabbá tétele. Az előzésmegelőző rendszer megakadályozza a másik jármű rossz oldalán történő akaratlan előzést („elhaladást”), míg az előzetes lassítás/irányjelzővel összekapcsolt vezérlés pedig segít a vezetőnek abban, hogy előzés után biztonságosan, megfelelő sebességgel és a többi járműtől megfelelő távolságban térjen vissza a forgalmi sávba.

A sávelhagyásra figyelmeztető rendszer úgy lett átdolgozva, hogy felismeri, ha a járművezető egy akadály (gyalogos vagy más közlekedők) kikerülése közben kilépett a sávból, és ideiglenesen megszünteti a sávelhagyásra figyelmeztető rendszert. A sáv- és nyomtartó rendszer (LTA) sávtartó funkcióját újrakalibrálták, hogy természetesebb érzést nyújtson működés közben, és most már csak a sebességhatároló egy érintéssel történő beállítása elegendő ahhoz, hogy a közlekedési tábla felismerő rendszer által felismert közlekedési táblák szabályaihoz igazodjon.


Hangolódj rá! További friss híreket talál az 1music.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Az állkapocs mozgását és a környezeti zajszintet is elemzi az LG új, grafénnel készült TONE Free fülhallgatója

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb TONE Free fülhallgatóját, amelyet a lenyűgöző...

Rengeteg okoseszközzel bővült a Huawei hazai kínálata

A FIT 3 okosóra májusi bemutatója után számos újabb eszközt hozott a...

Mesterséges intelligencia használatának szerzői jogi aggályai

Tízből négy fiatal használt már mesterséges intelligencián (MI) alapuló eszközt, derül ki...

Owlet Okos bébifigyelő kamera és zokni

Legyen minden pillanat nyugodt a babával Az Owlet sokkal többet nyújt egy...