hétfő , 20 május 2024
Kezdőlap Könnyű Für Anikó – Für For Ten (album)
Könnyű

Für Anikó – Für For Ten (album)

35
Für Anikó Für For Ten album

Ajánljuk Für Anikó ritkaságszámba menő nagylemezét, ami 10 különleges duettpartner, zenészek és színészkollégák közreműködésével készült.

A 12 dalból álló, ’Für For Ten’ című album egy korhű mozaik a feje tetejére állt világról, közérdekű témákat és mindazt érintve, amelyben jelenleg élünk. A szövegíró Fekete György, aki Gerendás Péter gyakori társszerzője és a színművésznő korábbi alkotótársa, míg a zeneszerzők ezúttal is Hrutka Róbert (például Magyar Vándor, Valami Amerika filmzenék) és Jamie Winchester (korábbi alkotótársai: Geszti Péter, Révész Sándor, Ákos) voltak.

„Legalább négy éve érlelődik a ’Für For Ten’, melybe a járvány is közbeszólt. De jót tett a lemeznek a kivárás, és mivel nem az volt az elsődleges cél, hogy felkerüljünk a slágerlistákra, nem is kapkodtunk vele. Szeretek mindent jól csinálni, sosem a mennyiségre, hanem a minőségre törekszem. Számomra nem műfaji kérdés, hogy miben veszek részt, csak azt nézem, hogy örömet okoz-e számomra” – mondta el Für Anikó a debütálást ünneplő sajtóeseményen, ahol a közreműködők döntő többsége is részt vett.

„Úgy látszik, hogy a duettek korát élem, hiszen Mácsai Pállal közösen éneklünk Dés László „Így öten!” formációjában, nemrég például a Papp László Budapest Sportaréna szuperkoncertjén. Most pedig 10 csodálatos művésszel közösen rögzítettünk 12 dalt. Boldogság számomra, hogy az összes, felkért partner gondolkodás nélkül beszállt. Nem titok, hogy a projekt oroszlánrészét a férjem, Fekete György egyengette, aki szövegíróként egyáltalán nem számít újoncnak. Mondhatjuk úgy is, hogy ez az album a harmadik közös gyerekünk.”

A korong két szálon fut. Az egyik rész végig kíséri a párkapcsolat állomásait az első szerelmet követő randizós-mozizós időszaktól a teljes elhidegülésig, majd az igazi társ megtalálásáig. A szerzemények másik csoportja égető témákat feszegetnek: a média gépezetéről, az ökológiáról, a háborúról, az elvándorlásról és a multi-leveles világról hallgathatunk komoly-ironikus hangvételű gondolatokat.

A zenészek között pedig olyan neveket találhatunk, mint a korábban Jamie-vel és Robival együtt játszó nagy csapat tagjai: Borlai Gergő, Galambos Zoltán, Giret Gábor, és az Al di Meolával évekig játszó Kaszás Péter.

Hallgasd meg a teljes albumot itt!

’Für For Ten’ dallista

 1. Ködből száll: Für Anikó
 2. Mi csak néztünk: Petruska Andrással
 3. Árad a fény: Gerendás Péterrel
 4. Bulvárné: Schrott Péterrel
 5. Pánikhangulat: Heincz Gáborral
 6. Paleobiovegán: Hrutka Róberttel
 7. Senkise lát: Epres Attilával
 8. Babaház: Nagy Ervinnel
 9. Víz és fák: Schwartz Dáviddal
 10. Világbazár: Kálloy Molnár Péterrel
 11. Másfele utazó: Kohánszky Roy-jal
 12. Félve szólt: Für Anikó

Für Anikó zenei háttere:

Ki ne ismerné Für Anikót és az ő jellegzetes orgánumát? Szinte nincs olyan nap, amikor ne hallanánk viszont a többek között Jászai Mari- és Érdemes Művész-díjjal elismert színésznőt egy-egy tévécsatornán valamelyik hollywoodi híresség hangját kölcsönözve; az Örkény István Színház – amelynek Anikó alapító tagja – darabjaiban vagy egy közismert, magyar filmprodukcióban. Jól lehet manapság főként prózai színműben játszik, de pályája kezdetén számos zenés darab főszerepe (Olivér, Kabaré, A Vörös malom, Macskák, stb.) találta meg a Madách Színházban töltött évei alatt. A CD-hallgató közönségnek csak 2006-ban vált igazán világossá, hogy a színésznő vérében van az éneklés és a könnyűzene, amikor megjelent a ’Nőstény álom’ című albuma a legendás Bereményi Géza dalszövegeivel és az egyik legsikeresebb, hazai dalszerző, Hrutka Róbert zenéjével. 2010-ben követte a második, a „Kitalált világ” című, amelyet az előadó ugyanezzel a szerzőpárossal jegyez.

Forrás: Magneoton Music Group


Hangolódj rá! További friss híreket talál az 1music.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Charlie 77 sztori: Egy legenda meséi

A magyar rockzene ikonikus alakja, Horváth Károly, művésznevén Charlie, 2024-ben megjelentette önéletrajzi...

Curtis Jackson „50 Cent”: Nyomd okosban, nyomd okosan

Egy keménykörmű túlélő története a gettóból a csúcsig Curtis Jackson, azaz 50...

Lola diktálja a sztárok divat-trendjeit

Mi a közös Lolában, Vasvári Vivienben és Hunyadi Donatellában? A sztárok nem...

Curtis x Király Viktor – Mehet a tánc

Amikor egy sztár rapper és a legjobb férfihangok egyike egyesül: Curtis és...