kedd , 30 április 2024
Kezdőlap Tippek Itt a tavasz, kezdődhet a pergolaépítési projekt!
Tippek

Itt a tavasz, kezdődhet a pergolaépítési projekt!

18
pergolaépítés nívó

A jó idő beköszöntével a családi házban lakók újra belevetik magukat a kerti munkákba. Ültetés, palántázás, metszés, fűnyírás, öntözés… Mindezek mellett általában ekkor kerül sor a kisebb-nagyobb átalakításokra is.

Ha például már régóta tervezzük, hogy telepítünk egy pergolát a kertbe, akkor most itt a tökéletes alkalom, bátran vágjunk bele!

A pergolák reneszánsza

Habár az innovatív Nívó pergolák tökéletesen megfelelnek a mai kor igényeinek, ne higgyük, hogy ez az építménytípus újkeletű találmány. Bizonyos források szerint már több ezer éve is építettek az emberek nyitott kerti lugasokat, melyek ekkoriban még falécekből készültek, az árnyékolást pedig futónövények segítségével oldották meg.

Azóta persze sokat változott a világ, így napjainkban már a fémből készült, gondozásmentes pergolák az elterjedtebbek, melyeknek a tetején lamellák biztosítják az árnyékot. Mindazonáltal a sokoldalú felhasználhatóság a mai építményekre is igaz, nem véletlenül kedvelik őket annyian. E kis kitekintő után pedig evezzünk gyakorlatiasabb vizekre!

A kezdetek

Mivel a pergolák sokfélék lehetnek, ezért először is azt kell eldöntenünk, hogy hová és milyen céllal szeretnénk telepíteni. Állhat önállóan a kertben vagy a teraszon, de elhelyezhető a jacuzzi vagy a medence felett is.

Berendezhetünk alatta pihenősarkot, szabadtéri konyhát, kinti “dolgozószobát”, de akár autóbeállónak is alkalmas. Az elsődleges felhasználási módot pedig már a tervezés fázisában célszerű meghatározni, ez dönti el ugyanis, hogy mekkora építményre lesz szükség, és hogy pontosan hová kerüljön.

Nagyjából határozzuk meg, hogy milyen stílusban akarjuk berendezni, hiszen ehhez kell majd igazítani a pergola színét. Egy modern, minimalista napozósarokhoz például jó választás az antracitszürke vagy a fehér, de egy mediterrán vagy vintage stílusú miliőhöz sokkal jobban illik a famintás változat.

A terep előkészítése

A kezdeti tervek után kezdhetjük a megvalósítást. Jelöljük ki a pergola helyét, figyelembe véve a talajviszonyokat, a tájolást és a háztól, kerítéstől való távolságot (különálló, kerti pergola esetén).

Jelöljük ki az oszlopok leendő helyét, egyengessük el a talajt, és helyezzünk el rajta valamilyen kültéri burkolatot, hogy a bútorok ne simán a gyepen álljanak. Készíthetünk akár egy kis gyalogutat is, ami a háztól a pergolához vezet, kétoldalt világítsuk meg kis napelemes lámpákkal – nagyon jól mutat és hangulatos.

A pergola lábainak rögzítése betontuskókkal vagy öntött monolitból készült, bevasalt alappal történjen. Ha kocsibeállónak szeretnénk használni, akkor érdemes a nagykapuhoz közel, vele pontosan szembe elhelyezni, a kettőt pedig kössük össze egy térkővel vagy kavicsokkal burkolt behajtóval.

Amennyiben a pergolát a teraszra szánjuk, rejtett talpakkal is rögzíthetjük az alaphoz, így nem lesznek zavaró, kiálló peremek. Ez esetben viszont gondoskodjunk róla, hogy a tető lejtése ne az épület felé legyen, hogy a csapadék ne a ház fala, hanem az udvar felé folyjon.


Hangolódj rá! További friss híreket talál az 1music.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Dedikálás a Vígmajálison

Május 1-én 15 órakor meghirdetjük a 2024/25-ös évad programját, ezt követően színművészeink...

Pepe és a rockzene: Zenés kaland kicsiknek és nagyoknak

Magali Le Huche „Pepe és a rockzene” című zenélő könyve egy izgalmas...

Ország- és vármegyebérlet vásárlási kisokos

Napjaink népszerű konstrukciói azok a bérletek, amelyekkel akár az egész országban vagy...

Górcső alatt a primer

Bár a primer manapság már egyáltalán nem számít újdonságnak, a nők többsége...