hétfő , 22 április 2024
Kezdőlap Könnyű Elhunyt a világ első karaokegépének „atyja”
Könnyű

Elhunyt a világ első karaokegépének „atyja”

32
karaoke mikrofon
Kép forrása: Freepik

100 éves korában elhunyt Negisi Sigeicsi, aki feltalálta a világ első kereskedelmi forgalomba hozott karaokegépét. Haláláról a The Wall Street Journal számolt be elsők közt. A feltaláló lánya, Takano Acumira erősítette meg a hírt: édesapja természetes halállal hunyt el egy esés következtében még január végén, ám halálhírét csupán most hozták nyilvánosságra.

Negisi egy elektronikai vállalkozás vezetője volt, amikor a 60-as évek végén megszületett a fejében az első karaokegép ötlete. A keletkezéstörténetről az a hír járja, hogy a férfi szokásához híven dúdolva ment be az irodájába, s azután, hogy az egyik alkalmazottja kigúnyolta a hangját, elkezdett azon gondolkodni, hogy hangozhatna az jobban. Majd egy magnó, egy mikrofon, továbbá egy hangszóró támogatásával létrehozta a prototípust, ami a tesztelés után működőképesnek bizonyult. A történelem első karaoke-partiját otthon, a családjával tartotta meg. A gép 1967-es megjelenéséig a karaoke-szerű tevékenységekhez élő zenekarok, esetleg hangszeres felvételek által biztosított háttérsávokat alkalmaztak. A japán feltaláló a hangszeres felvételek lejátszásához nyolcsávos kazettaszalagokat használt, a dalszövegeket egy szimpla papírfüzetben adta meg.

Negisi már eleve a karaoke elnevezésben gondolkodott (melyet az üres és a zenekar szavakból rakott össze), de a forgalmazó szerint ez hasonlított a kanoke szóra, ami koporsót jelent. Így lett végül a neve Sparko Box, mellyel „utazóügynökként” járta Japán bárjait, éttermeit. Vállalkozása a közel 8000 eladott darabbal végül veszteséges volt, emiatt 1975-ben beszüntette a tevékenységét. Az egyedüli megmaradt, valamint még mindig funkcionáló Sparko Box-ot a családja őrzi. Találmányát azonban sosem szabadalmaztatta, emiatt a karaoke feltalálását sokan Daisuke Inoue klubzenésznek tulajdonítják (1971) .

Matt Alt újságíró szerint a találmány az éneklés automatizálásával amiatt kivívta az előadók nemtetszését is, hisz a munkájukat fenyegető veszélyként tekintettek rá. Hasonló módon ahhoz, ami a közelmúltban sok esetben a mesterséges intelligencia kapcsán is felmerül.

Forrás: gyorihirek.hu


Hangolódj rá! További friss híreket talál az 1music.hu főoldalán! Kövesse a technológiai híreket és csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek

Ezt én választottam: Révész Sándor emlékirata a zenéről, a rock and rollról és az életről

„Ezt én választottam” Révész Sándor zenész, a Piramis együttes legendás énekesének önéletrajza....

Dua Lipa – Illusion

2024. május 3-án már teljes egészében hallhatjuk a popcsillag Dua Lipa várva...

Kállay Saunders feat. Ashref – Breathing

Nemzetközi major lemezkiadó, a Warner Music Group nyerte meg Kállay Saunderst, az...

Kenya Grace – Only In My Mind

Kenya Grace neve már mindenkinek „ismerős” – a viral listák újdonsült hercegnője...