Csalós Gaga

Csalós Gaga

News

Lady Gaga a Twitter koronázatlan királynője, hiszen ő büszkélkedhet a legtöbb követővel, csaknem 29 millió fővel. De most egy jelentés szerint úgy tűnik, hogy ennek a hatalmas számnak a 71%-a lehet, hogy nem is létezik.

Gaga idén márciusban írt közösségi média-történelmet azzal, hogy első nyilvános szereplőként elérte a húszmillió követőt, ráadásul a mikroblogonon keresztül pénzt is keresett, méghozzá kb. 30 millió dollárt. A Status People nevű közösségi média-kutató cég most nyilvánosságra hozott egy olyan jelentést, mely szerint lehet, hogy Gaga követőinek 2/3-a nem is valóságos személy. Ebbe beletartoznak az inaktív felhasználók, illetve a smapelő comupterek, az ún. botok által létrehozott felhasználók is.
A Status People kutatásában a twitteres követőket három csoportra osztották: kamu-, inaktív- és jó követőkre. A cég egyik szakértője így magyarázta a dolgot a The Guardiannek:
„Egy kamu accountot azért hoznak létre, hogy az kövessen valakit, illetve spameket küldjön szét. Ezeknek általában nincsenek követőik, ők maguk viszont rengeteg embert követnek. Az inaktív accountok olyanok, amelyeken jó ideje nem mutatkozott aktivitás. Ők lehetnek valódi emberek is, de inkább befogadók, mintsem információközvetítők. A jó account pedig az, aki ténylegesen használja is a Twittert.”

Nem a Status People az egyetlen, akinek bűzli Gaga óriási követőtábora. A The New York Times is azt állítja egy cikkében, hogy a Twittertényleg vásárol felhasználókat híres személyek vagy cégek megbízásából, hogy ezzel népszerűségük sokkal nagyobbnak tűnjön.

Konkrét bizonyítékok nincsenek hát arra, hogy Gaga vásárolta volna követői nagy részét, de a Status People kutatása azt pl. egyértelműen kimutatta, hogy az énekesnő utolsó 100 000 követőjének valóban csak a 29%-a esett a „jó” kategóriába.

Lady Gaga egyébként már dolgozik következő albumán, mely az Artpop címre hallgat majd, és 2013 elején jelenik meg. A művésznő állítólag pucéran énekli fel a dalokat rá a stúdióban, mert úgy gondolja, hogyha meztelen, jobban szól a hangja.
Na mit szóltok ehhez az egészhez? Elhiszitek, hogy vásárolja a követőket? Ti követitek őt?