Gaga, a tolmács

Gaga, a tolmács

News
Az énekesnőről köztudott, hogy elég sok szociális érzék szorult bele. Élharcosa a melegek jogaiért való küzdelemért, de teljes mellszélességgel kiáll a bevándorlók mellett is. Most pedig úgy döntött, hogy tanárhoz megy, és megtanulja az amerikai jelnyelvet (ASL). És hogy mi vezette erre a döntésre? Az, hogy megnézte a Youtube-on azokat a videókat, amelyeken siket rajongói jelnyelven „éneklik” dalait.

A Lady természetesen könnyekig hatódott, és úgy döntött, a siketek sem maradhatnak ki abból, hogy tegyen valamit értük. Egyes források szerint nemcsak azért akarja megtanulni a jelnyelvet, hogy reagálni tudjon ezekre a videókra, de azért is, hogy jövőbeli koncertjein is használja éneklés közben. Egyébként volt már olyan koncertje, amin jeltolmács volt. Gaga akkor elragadtatva ezt mondta:

„Annyira szeretném beszélni a nyelveteket! Ez annyira ki*****ul gyönyörű! Mindenki a szeretet nyelvét beszéli, és annyira szép, hogy a zene mindenkit közelebb hoz egymáshoz!”

Az énekesnő amúgy sem idegenkedik a nyelvtanulástól, a Born This Way-en énekel németül és spanyolul is.

Azt tudtátok, hogy egyes nyelvek jelelt változatai teljesen különböznek (csakúgy mint maguk az adott nyelvek?) Ugyan úgy nyelvcsaládok vannak (bár ez esetben egy nyelvcsalád az orosz, francia, holland és flamand.) Tehát egy angol jelelő ugyan úgy nem érti meg a magyart, ha nem ismeri a nyelvét, mint szóban. Amúgy egy 10-es jófejségi skálán hányast adnátok Lady Gagának ezért?
http://video.1music.hu/clips/MV110266_LadyGaga_Judas_MPEG2_HD_PAL.f4v